Mihaliç peyniri, Balıkesir ve Bursa bölgelerinde özel olarak üretilen bir peynir türüdür. Her koyunun sütünden bu peynirin yapılabilmesi olanaksızdır. Bu durum da söz konusu peyniri daha değerli kılmaktadır. Bu peynir çeşidi, çiğ kıvırcık koyunların tam yağlı sütünden yapılmaktadır. Bununla birlikte peynirin tadı daha hissedilir ve lezzetli olmaktadır.
Yılın her döneminde kaliteli Mihaliç peynirlerine ulaşabilmek mümkündür. Çünkü peynir üretimi için sağılan koyunlar, yılın her döneminde kaliteli süt verebilmektedir. Bu da peynirin kalitesini yılın her dönemi için üst seviyeye çekmektedir.
Belirttiğimiz peynirin üretiminde kullanılan tek süt çiğ kıvırcık koyun sütü değildir. Bunun yanı sıra belirli oranlarda inek ve keçi sütü de kullanılabilmektedir. Bu sütlerin kullanımı, peynir orijinalliğine hiçbir zarar vermemektedir. Dolayısıyla bu sütlerin kullanıldığı Mihaliç peynirleri de sorunsuz bir şekilde tüketilebilmektedir.
Mihaliç Peyniri Özellikleri Nelerdir?
Mihaliç peyniri, 2 ila 3 milimetre kalınlığında kabuğa ve 3 ila 4 milimetre boyutundaki yuvarlak gözeneklere sahip olan bir peynir türüdür. En sevilen peynir türlerinden olan Mihaliç, koyun sütünden üretilebileceği gibi; koyun, inek ve keçi sütlerinin birleşiminden de üretilebilmektedir. Bunun yanında diğer peynirlere nazaran daha tuzlu bir aromaya sahip olan mihaliç peyniri, deneyenlerin oldukça beğendiği bir peynir türüdür.
Peynirin diğer bir özelliği de kızartılabilmesidir. Mihaliç peyniri de aynı Hellim peyniri gibi kızarınca tadına tat katmaktadır. Sonuç olarak peynirin kızartılıp tüketilmesinde hiçbir problem yoktur. %45 yağ oranına sahip olan peynirimiz, oldukça lezzetli bir peynirdir. En sert aromalardan birine sahip olan Mihaliç peyniri, sert aroma sevmeyenler için pek de uygun bir peynir değildir. Dolayısıyla aroma sertliği göz önünde bulundurularak peyniri almanızda yarar vardır.
Bütün bu durumların dışında bu peyniri tuzlu su içerisinde saklamak gereklidir. Aksi takdirde peynirde kurumalar ve tat bozulmaları yaşanabilmektedir. Dolayısıyla peynirin saklama sürecine de dikkat etmek lazımdır.