Bir baklagil familyası üyesi olan maş fasulyesi Türkiye'de bugün halen çok fazla bilinen ve tüketilen bir baklagil çeşidi değildir. Ancak çok besleyici bir yapıya sahip olarak Doğu Asya ve Hindistan topraklarında yetiştirilerek bu bölgelerde çok fazla tüketilir. Yapısında çok yüksek oranda posa, yüksek protein, düşük kalori, çok düşük yağ içeriği ve antioksidan içeriği bulundurur.

Gluten içeriğine sahip olmaması ile birlikte gluten hassasiyeti bulunan kişiler ve çölyak hastaları tarafından tüketilebilecek en faydalı baklagiller arasında yer alır. Kolesterolü düzenleme yeteneğine sahip olarak kalp ve damar sağlığında çok önemli etkileri bulunan bu baklagil günümüzde alternatif olarak geliştirilen birçok tatlı, tuzlu veya zeytinyağlı yemek içerisinde kullanılır.

Maş Fasulyesi ile Ne Yapılır?

Baklagiller haşlandıktan sonra istenilen yumuşaklığa ulaştığında akla gelebilecek her şekilde tüketilebilecek gıdalardır. Bu durum kuru fasulye ve nohut gibi gıdalardan dolayı herkes tarafından bilinir. Aynı şekilde maş fasulyesi kullanımı sayesinde de özellikle salata başta olmak üzere değişik çorbalar, besleyici yoğurtlu yemekler veya sebze yemekleri yapmayı tercih edebilirsiniz.

Maş fasulyesi küçük yeşil taneleri ile birlikte börülce tarzında görünüşü olan ve kolaylıkla pişirilebilen bir gıdadır. İçeriğimizde size sunacağımız maş fasulyesi tarifleri arasında da farklı çorbalar, salatalar, pilavlar ve sulu yemekler yer alacak.

Maş Fasulyesi Salatası Tarifi

Bu baklagil türü özellikle gluten içeriğine sahip olmadığı, yüksek posalı olduğu ve protein içeriği yüksek olduğu için diyetlerde ve glütensiz beslenme programlarında çok fazla tercih edilir. Bu tip beslenme programlarında da elbette salataların çok önemli bir yeri bulunmaktadır. Hafif zeytinyağı katkısı ve ekşi malzemeler ile hazırlanan sebze ve meyve karışımı salatalarda besleyici bir protein sağlar. Salatalarda bu fasulye kullanıldığında sadece ana öğün olarak tüketebileceğiniz bir yemek dahi ortaya çıkarılabilir.

Sizin için sunacağımız maş fasulyesi salatası tarifi için kullanacağımız malzemeleri aşağıdaki listedeki şekilde hazırlayabilirsiniz.

  • 1 su bardağı haşlanmış maş fasulyesi
  • Yarım çay bardağı haşlanmış konserve mısır
  • 3-4 dal yeşil soğan
  • 8-10 dal taze yeşil nane
  • Bir miktar dereotu
  • 1 adet közlenmiş acı veya tatlı kırmızıbiber
  • 3-4 adet kornişon turşusu
  • Sos yapımı için zeytinyağı, limon suyu, tuz, nar ekşisi veya sumak ekşisi

Salatanın ana malzemesi olan fasulyeyi hazırlamak için bir gece önceden suda bekletilebilir ve ertesi gün üste çıkan siyah suyu dökerek tekrar sudan geçirip haşlamaya başlayabiliriz. Yaklaşık yarım saatte haşlanan fasulyeler hazır hale geldikten sonra süzülerek suyunu bırakması ve soğuması sağlanır. Fasulye süzülürken bir yandan salata içerisine koyulacak diğer malzemelerin hazırlığına geçebiliriz.

Liste içerisinde bulunan konserve mısır direkt olarak bir kaseye alındıktan sonra üzerine taze soğan, nane ve dereotu doğranarak eklenmelidir. Közlenmiş biber de ince ince doğranarak salata kasesine eklendikten sonra son olarak kornişon tuşlarını da doğrayıp üstüne ekleyebiliriz. Malzemeler salata kasesi içerisinde karıştırıldıktan sonra soğumuş olan maş fasulyesi salata kasesine eklenebilir ve ana karışım bu şekilde tamamlanabilir.

Salata için belirtilen malzemelerin kullanılması ile yeşil ve sağlıklı bir tarif elde edilmesi mümkün olsa da aslında damak tadına bağlı salataya kalori değerlerine de dikkat ederek; salatalık, domates, acı biber veya soğan gibi malzemeler katmayı da tercih edebilirsiniz. Hatta salatayı süslemek için üzerine kuş üzümü, dövülmüş ceviz veya Hindistan cevizi gibi gıdalar eklemeyi de tercih edebilirsiniz.

Salatanın tamamlanması için elbette ki son aşamada üzerine sos hazırlanması gerekecek. Sos için bahsettiğimiz malzemeleri birbirine karıştırarak küçük bir kapta hızlı bir şekilde çırptıktan sonra salata üzerine gezdirebilir ve bu sayede artık keyifli bir salata menüsü elde edebilirsiniz.

Maş Fasulyesi Çorbası Tarifi

Mercimek başta olmak üzere akla gelen birçok hububat ve bakliyat ile her mevsim tüketilebilecek sağlıklı çorbalar hazırlanabilir. Bu örnekler içerisinde elbette ki maş fasulyesi sayesinde hazırlanmış çok lezzetli bir çorbadan bahsetmemiz de mümkündür. Salata içerisinde sebzeler ile birleştirerek kullandığımız bu baklagil ile birlikte özellikle Gaziantep ve Antalya mutfağında popüler olan bir çorba hazırlayabilirsiniz. Çorbamız için aşağıda belirtilen malzemeleri kullanacağız.

  • 2 su bardağı maş fasulyesi
  • 2 adet sivri yeşilbiber
  • 4 adet orta boy domates
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 10 su bardağı ılık su
  • Zeytinyağı
  • Pul biber, tuz ve kekik

Tarife başlamak için öncelikle derin bir tencereyi kullanarak içerisinde zeytinyağımızı kızdırabilir ve ardından küçük küçük doğradığımız biberleri bu yağ içerisinde kavurabiliriz. Biberler hafif kavrulduktan sonra salça eklenerek kokusu çıkana kadar kavurma işlemi yapılır. Ardından kabuklarından ayrılıp küp doğranmış domatesler tencereye katılabilir. 

Domateslerin yumuşamaya başlaması ile birlikte tencereye suyumuzu ekleyebilir ve hafif kaynamasını sağlayabiliriz. Bu aşamada çorbanın pürüzsüz olmasını istiyorsak blender işleminden geçirebilir veya çorba suyunu tanecikli bırakabiliriz. Kaynamış çorba suyu içerisine yıkanıp süzülerek hazır hale getirilen fasulyelerde ilave edildiğinde, kapağı aralık bir şekilde pişme işlemi başlatılabilir. 

Kısık ateşte fasulyelerin yumuşaması beklenene kadar pişme işlemi devam ederken, son aşamada tuz ve baharatın damak tadına bağlı şekilde eklenmesi ile çok keyifli bir çorba elde edilebilir. Bu baklagil çorbası içerisindeki domates ve biberin de lezzeti ile gayet sade ve her sofraya uyumlu bir çorba çeşididir. Üstelik maş fasulyesi tadını daha net bir şekilde almanızı sağlayacak kadar sade bir tarif olarak tercih edilebilir.

Maş Fasulyesi ile Daha Fazla Lezzet

Salata ve çorba gibi temel tarifler başta olmak üzere maş fasulyesi

  • Bulgur pilavı içerisine haşlanarak katılabilir.
  • Kıyma et, parça et veya tavuk ile salçalı ya da baharatlı yemekler yapılabilir.
  • Buğday, pirinç ve tarhana çorbalarına eklenebilir.
  • Enginar veya biber gibi bir sebzede dolma yapılması için kullanılabilir.

Tüm bu tarifler için elbette öncelikle sağlıklı ve güvenilir bir şekilde maş fasulyesi temini gerçekleştirmek önemlidir. İşte bu açıdan Söyle Yerinden sayesinde aradığınız ürünlere en güvenilir ve hızlı şekilde ulaşabilir ve siparişlerinizi en avantajlı fiyatlar ile verebilirsiniz.