Üzümsü Meyvelerin En Süperi: Aronya

Meyve kültürümüze eklemiş tazecik bir lezzet olan Aronyayı eğer daha önce denemediyseniz, “Aronya Nedir?” gibi bir soruyla gelmeniz oldukça doğal olacaktır. O halde bizler sizlere, aronyanın muhteşem lezzetinden, minik üzümleri andıran formundan ve mucizevi özelliklerinden bahsetmeden önce aronyanın ne olduğu açıklayalım…

Aronya Nedir?

Anavatanı Kuzey Amerika olan ve Rus topraklarında da yetişen aronya, chokeberry adıyla da bilinen gülgiller familyasına ait olan bir çalı bitkisidir. Üzümsü meyveler kategorisinde yerini alan ve mucizevi faydaları ile özellikle son dönemlerde popüler hale gelen Aronya Meyvesi, günümüzde Türkiye’nin pek çok bölgesinde yetişmektedir. Ancak ana ekim noktalarının Karadeniz Bölgesi ve Marmara Bölgesi olduğunu söyleyebiliriz.

Aronya Meyvesinin Faydaları Nelerdir?

Yüksek antioksidanın yanı sıra, magnezyum, kalsiyum, fosfor, demir gibi mineraller ve C, K, E ve B vitaminler bakımından oldukça zengin olan aronya meyvesi, müthiş içeriği ile Süper Meyve olarak adlandırılmaktadır. Geçmiş dönemlerde Kızılderililer tarafından hastalıklara karşı vücut dirençlerini güçlendirmek ve soğuk algınlığına karşı korunmak için tüketildiği bilinen söz konusu aronya meyvesinin, son 15-20 yılda yapılan bilimsel araştırmaların ışığında çok daha fazla hastalığa karşı etkili çözümler sunduğu keşfedilmiştir. Kanser hücrelerine karşı üstün başarılar elde eden aronya meyvesi, bağışıklık sistemini güçlendirme, kötü kolestrolü düşürme, kalp krizi riskini minimum düzeye indirme gibi rolleri üstleniyor. Bunların yanı sıra, Aronya Faydaları arasında vücut iltihaplarını sökme, kemikleri güçlendirme ve hücre yenileme gibi özellikler öne çıkmakta.

Aronya Meyvesi Nasıl Tüketilmeli?

Hafif mayhoş tadı ve koyu mor rengi ile hem damaklarımıza hem de gözlerimize hitap eden aronya meyvesini, birçok farklı şekilde tüketmeniz mümkün. Bazen kendinize hazırlayacağınız bir meyve tabağının içeriğinde, bazen kışa hazırlık için yapacağınız bir reçelde, bazen de keyifle yudumlayacağınız bir çayda kendisine yer bulan söz konusu meyve, damaklarınızda iz bırakma konusunda kendisine bir hayli güveniyor.  Dilerseniz sabahları bir kase yoğurt veya kefirle birlikte tüketebileceğiniz aronyayı, dilerseniz yaz aylarında soğuk çay olarak tüketebilir ya da kurutarak kuru yemiş olarak çeşitli tariflerinize ekleyebilirsiniz.

Ülkemizde henüz yaygınlaşmayan Aronya Yetiştiriciliğinden dolayı, aronyayı her mevsimde ve sürekli olarak bulmanız pek mümkün değildir. Bu noktada, Söyle Yerinden’in geniş ürün yelpazesinde sizleri bekleyen aronya meyvesini avantajlı fiyatlarla sipariş vermek için online sitemizi ziyaret edin!