Dünyanın en eski meyvelerinden biri olan zeytin, insanların her çağda tükettiği önemli gıdalardan biri olmuştur. Çünkü etli yapısında lezzetli yağlar barındıran, kendine has bir aroması olan ve özellikle doyurucu olması ile insana katkı sağlayan bir gıdadır. Ülkemizde de dört bir köşede zeytin yetiştiriciliği yapılırken, bu zeytinlerden ızgara yeşil zeytin gibi farklı tüketim çeşitleri türetilmiştir.

Izgara yeşil zeytin, aslında dünya genelinde bilinen bir kahvaltılık olarak en lezzetli zeytin çeşitleri arasında yer alır. Birçok dünya ülkesinde popüler bir şekilde bu zeytin çeşidi “grilled olives” olarak adlandırılır. Bu yapısı ile birlikte kahvaltıda tüketebileceğiniz yeşil zeytini çok daha özel lezzetli ve görünüş açısından da daha iştah açıcı bir hale getirmektedir.

Izgara Yeşil Zeytin Nasıl Üretilir?

Zeytin ağaçları her 2 yılda bir bereketli bir hasat sağlarken, dayanıklı ve uzun ömürlü olmaları ile ekildiği topraklarda uzun yıllar kendini korumayı başarır. Özellikle havanın ılıman ve kısmen sıcak olduğu bölgelerde toprağın verimi ile birlikte çok daha uzun ömürlü bir hale gelir. Bu ağacın zeytin tanelerinden zeytin yapraklarına her bir kısmı vücutta şeker hastalığından mide hastalıklarına kadar birçok rahatsızlıkta büyük faydalar sağlar. Bunun yanında ülkemizde her bölgede kendine has farklı zeytin çeşitleri üretilir.

Izgara yeşil zeytin de Türkiye'nin farklı bölgelerinde toplanan yeşil zeytinlerin belirli bir işlem sıralamasından geçirilmesi ile elde edilir. Zeytin toplama işlemlerinde öncelikle bu yönteme uygun bir şekilde domat adı verilen zeytin çeşidinin temin edilmesi ihtiyacı bulunur. Çünkü bu zeytin iri tanelere sahiptir ve baş kısmının kesilmesi ile birlikte çekirdeği çok kolay bir şekilde ayrılır. Bu açıdan ızgara yeşil zeytin üretmek için fiziki yapısı ile büyük bir uyum sağlar.

Domat zeytinler sonbaharda toplandıktan sonra temizlenip salamura haline getirildiğinde belirli bir süre sonrasında olgunlaşır ve artık yenilebilecek bir kıvama gelir. Bu kıvama gelen zeytinlerden baş kısmının kesilmesi ile kolaylıkla çekirdek zeytin içerisinden ayrılır ve artık ızgarada hazırlanabilecek yeşil zeytinler elde edilir. Bu zeytinler ızgaraya uygun hale geldiğinde tost makinesi veya grill olarak adlandırılan pişirme cihazlarında üzerlerine bastırılarak pişirme işleminden geçirilir.

Izgara yeşil zeytin için yapılan pişirme işlemi tamamı ile zeytinin pişmesi ve gevrek yapısını kaybetmesi değil sadece üst kısmında ızgara izlerinin çıkması ve hafif kızarması ile tamamlanır. Izgarada pişirme işlemi tamamlanan zeytinler için bir sonraki aşama baharatlama ve tatlandırma aşamasıdır. Bu aşamada lezzetli bir ızgara yeşil zeytin için kekik, zeytinyağı, farklı birçok baharat ve sarımsak gibi temel malzemelerden bir karışım hazırlanır. Bu karışım içerisinde bekletilen pişmiş zeytinler kısa süre sonrasında lezzetli bir ızgara zeytin tüketimi için ürünü hazır hale getirir.

Izgara Yeşil Zeytin Nasıl Tüketilir?

Zeytin denildiğinde standart olarak kahvaltıda akla gelebilecek tüm zeytin çeşitleri keyifli bir şekilde tüketilebilir. Yani örnek bir Türk kahvaltısında salatalık, domates, peynir, farklı reçeller, zeytinyağı, tereyağı, baharatlar, yumurta ve omletler gibi kahvaltılık ürünler yanında ızgara yeşil zeytin tüketimi sağlanabilir. Çünkü bu zeytin çeşidi özel bir aromaya sahip olsa da temel olarak kahvaltı öğünleri için hazırlanır ve farklılık oluşturması açısından bu tür bir işlemden geçirilir.

Kahvaltılık tüketimde standart olarak sofranızda ızgara yeşil zeytin bulundurmayı tercih edebileceğiniz gibi bu özel zeytini farklı yemek tarifleri, salata tarifleri veya hamur işi tarifleri içerisinde değerlendirmeyi de tercih edebilirsiniz. Çünkü özellikle sarımsak ve baharat karışımı ile daha özel bir tat kazanmış olan bu zeytin, örnek olarak bir poğaça içerisinde kullanıldığında poğaçaya farklı bir tat kazandıracaktır.

Izgara Yeşil Zeytin Hangi Tariflerde Kullanılabilir?

Zeytin temel yapısı ile birlikte ülkemizde özellikle Akdeniz Bölgesi’nde birçok farklı tarif içerisinde kullanılarak tüketilir. Örneğin, piyaz Anadolu'da en sevilen salata çeşitlerinden biridir ve özellikle ızgara yeşil zeytin ile birlikte keyifli bir piyaz yapılabilir. Örneğin, bu tür bir tarifi uygulamak için aşağıdaki malzemeleri kullanabilirsiniz.

  • 200 gr ızgara yeşil zeytin
  • 3 adet taze yeşil soğan
  • 1 su bardağı doğranmış iç ceviz
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 adet kapya kırmızı biber

Öncelikle bir kase içerisinde küçük küçük doğrayarak hazır hale getirdiğiniz bu malzemeleri iyice karıştırmanız ve sonrasında bu piyaz üzerine isteğe bağlı farklı malzemeler ile hazırlayacağınız bir sos dökmeniz gerekecektir. Hazırlanacak sos içerisinde de özellikle zeytinyağı salataya ayrı bir keyif katacaktır ve ekşilik tabii ki istenecektir. Bu nedenle yeterince zeytinyağı, nar ekşisi, limon suyu ve isterseniz biraz sumak katarak sosu tamamlayabilirsiniz. Damak tadınıza bağlı salatanıza acı biber, karabiber, pul biber, kekik ya da tuz gibi birçok farklı malzeme de ekleyebilirsiniz.

Izgara Yeşil Zeytin Fiyatları

Domat olarak adlandırılan zeytin çeşidi Türkiye'de Ege Bölgesi’nde Manisa, İzmir ve Aydın gibi kentlerde yetiştirilen bir çeşittir. İri taneli olması ile birlikte yağlık değil sofralık zeytin olarak üretilen bir zeytin çeşidi sağlar. Her yıl düzenli bir şekilde hasadı gerçekleştirilen bu zeytin Türkiye'nin dört bir yanına dağılırken, sofralık zeytin olarak birçok farklı üretim yönteminden geçirilir. Bu üretim yöntemleri içerisinde ızgara yeşil zeytin en lezzetli ve Türkiye genelinde en fazla tercih edilen sonuçlardan birini sağlamaktadır.

Özel bir üretim metoduyla elde edilen ızgara yeşil zeytin lezzeti ve her damağa uyacak yapısı ile birlikte Türkiye'nin en kaliteli zeytinleri arasında bulunur. Dünya genelinde de bilinen ve Türkiye'den birçok ülkeye ihraç edilen bu zeytin çeşidinde fiyatlandırma ise her yıl ürün hasadına ve üretim maliyetlerine göre belirlenir. Ancak sofranızda bu zeytini keyifli bir şekilde bulundurmak istiyorsanız, çok uygun rakamlar ile Söyle Yerinden sayesinde ürün satın almak keyfini yaşayabilirsiniz. Çünkü sayfamızda bu gibi birçok farklı zeytin çeşidi önemli avantajlar ile sizlere üreticiden direkt olarak sunulmaktadır.