Günün herhangi bir saatinde keyifli vakit geçirmek için kültürümüzde alternatif eğlence öğelerinden birisi tavla olarak bilinir. Tarihi binlerce yıl öncesine dayanan bu oyun, Antik Roma'dan Mısır'a ve Anadolu medeniyetlerinden Osmanlı'ya her medeniyet tarafından oynanmıştır. Özellikle Osmanlı Devleti döneminde bundan 700 sene kadar öncesinde yaygın bir hale gelen bu oyun için el yapımı tavla üretimleri yapılmıştır.

Tavla oyunu için ahşaptan bir platform oluşturulur ve 2 kısımlı bu platformda 6'şar yuvadan toplam 24 yuva yer alır. Bu yuvalarda atılan iki zar üzerinde gelen rakamlara bağlı olarak ilerleyen ve oynayan her tarafın kullandığı 15'er adet yuvarlak taş yer alır. Bu temel malzemeler ile tavla oyun platformu üzerinde farklı yöntemler ve kurallar ile farklı oyun çeşitleri oynanır. Ülkemizde de erkek tavlası ve kız tavlası gibi geleneksel oyun çeşitleri için özellikle el yapımı tavla daha kaliteli ve keyifli bir oynayış deneyimi sağlar.

El Yapımı Tavla Nasıl Üretilir?

Tavlanın dünya kültüründeki temel malzemesi ahşap olarak bilinir. Ancak dünyanın çok eski oyunlarından birisi olarak kabul edildiği için dünyadaki ilk tavlanın zar ve taşlarının kemiklerden yapıldığı dahi söylenmektedir. Bu nedenle ilk tavla zeminin taştan daha sonrasında ise ağaçtan oyulmaya başlandığı bilinir. Günümüzde de el yapımı tavla üretimi gerçekleştirmek için farklı ağaç çeşitleri kullanılır. Bu ağaçların el yordamıyla oyulması, kesilmesi ve bir kalıp çıkarılması gerekir.

Tavla, boyutları her ne olursa olsun her zaman dikdörtgen 2 tablanın birleşimi ile kurulan bir oyun platformudur. Bu platformların her birinin elde edilmesi için bir tahtanın iç bölümünün oyulması veya farklı tahta parçalarının birleştirilmesi gerekir. Uygulamada el yapımı tavla aynı sistemde üretilirken, özellikle görsel kalite sağlanabilmesi için tahtalar üzerinde oymalar, mozaik işlemesi, farklı boyamalar ve kesim farklılıkları gibi işlemler gerçekleştirilir. Örneğin, sedef takma ve mozaik işleme Türkiye'de el yapımı tavla için çok sık tercih edilir.

El Yapımı Tavla Ne Avantajlar Sağlar?

İyi bir tavla platformunda oluşturulan oyun sahasına uygun bir şekilde doğru boyutta pulların yer alması gerekir. Bunun yanında oyun tahtasının olabildiğince geniş olması da zarın çok daha rahat atılabilmesini ve pulların rahat hareket etmesini sağlar. En iyi tavla oyuncuları bu özellikleri bildiklerinden dolayı tavla seçerken geniş ve zemini kaygan yani rahat hareket sağlayan tavla takımlarını tercih ederler.

İyi bir tavla takımı seçilirken her köşesinde ince bir işçilik ile tam simetrik bir sonuç ortaya koyulmuş takımlar seçilmelidir. Bu noktada el yapımı tavla çok dikkatli bir şekilde gerçek ahşaptan işlendiği için simetri ve ölçülere çok yüksek özen gösterilir. İyi bir tavlada her iki tablanın birbirine eşit boyutlarda olması, iç kısımdaki üçgen bölümlerin mutlaka eşit ölçülerde olması ve köşelerin simetrik bir şekilde milimetrik yerleşmesi gerekir.

İyi bir el yapımı tavla oyun sırasında görselliği ile oyuncuya keyif verir. Fabrikasyon ürünlerde genellikle yapılan işçilik ve makine hataları oyun sırasında bazı teknik sıkıntılar ortaya çıkarır. Örneğin, iyi bir oyuncunun bildiği üzere tavlada zarın rahatlıkla atılabilmesi ve tavla içerisinde rahatlıkla hareket etmesi gerekir. Sedef ya da mozaik kaplama gibi tablalarda bu hareket çok rahat sağlanırken, oyuncuya da hem keyif verir hem de avantaj sağlar.

El yapımı tavla özellikle bir ev sahibinin keyifli bir şekilde evinde bulundurabileceği en önemli oyun ürünleri arasında yer alır. Bunun yanında da elbette ki istediğiniz herkese iç rahatlığı ile hediyelikolarak sunabileceğiniz bir üründür. Üzerindeki sedef kakması ve bazı ürünlerde pul bölgesinin ayrılmış olması, oval kesimler ya da eliptik kesimler gibi birçok farklı ayrıntı ürüne farklı bir güzellik katabilir. Hatta seçtiğiniz ürünün hangi ağaçtan oyulmuş ve üretilmiş olduğu da ayrı bir farklılık kazandırır.

El Yapımı Tavla Fiyatları

Bir ürünün el emeği ile üretilmiş olması fabrikasyon üretimlere ve piyasadaki standart ürünlere göre daha değerli olmasını sağlar. Çünkü aynı malzeme seri üretime alındığında maliyetler çok düşük olurken, elemeği ile üretim yapıldığında hem maliyet artmakta hem de bir ürünün ortaya çıkması çok daha uzun bir süre almaktadır. Bu anlamda el yapımı tavla aynı şekilde el emeği göz nuru ile üretildiği ve çok yüksek özen gösterildiği için standart tavla ürünlerine göre üst bir fiyatlandırmaya sahip olur.

Üretici el yapımı tavla için öncelikle kaliteli ve sağlam bir ahşap tercih eder ve bu ahşabın belirli bir süre kurumasını bekler. Uygun konuma gelen ahşap, el işçiliği ile istenilen forma ulaştırıldıktan sonra üzerinde desen işlemeleri ve kaplamalar gibi birçok işlem yapılır. Farklı tavla ürünleri için farklı boyutlarda üretim gerçekleştirilirken kenar köşe ve dış ayrıntılarında hassasiyet gösterilerek, boya ve vernik ile farklı renk tonları elde edilir.

İnce işçilik ve verilen emek ile birlikte ülkemizde elyapımı tavla fiyatları çok özel bir yere sahiptir. Bu fiyatlar ile birlikte gerçekleştirdiğiniz alışverişlerde isterseniz evinizde sadece dekoratif amaçlı kullanabileceğiniz veya isterseniz her gün keyifle oyun oynayabileceğiniz ürünler temin edebilirsiniz. Hatta arkadaşlarınıza, yakınlarınıza ve sevdiklerinize bu gibi çok özel bir hediyeyi sunabilirsiniz.

Ömürlük Eğlence İçin El Yapımı Tavla Alın

Ömrünüz boyunca evinizde, iş yerinizde veya yazlığınızda severek kullanacağınız bir tavlaya sahip olmalısınız. Bu nedenle de kaliteli ve gerçekten ömürlük bir ürün temin etmeniz gerekir. Eğer Söyle Yerinden kategorilerini incelerseniz, gerçek el yapımı tavla ürünlerini çok otantik çeşitler ile temin edebilirsiniz. Doğal ahşaptan yoğun bir emek ile estetik bir şekilde üretilmiş bu ürünleri her zaman çok uygun fiyatlar ile temin edebilirsiniz.