Kahvaltı yaparken ya da ara bir atıştırmalık tüketmek istediğinizde, taze ekmeğin üzerine sürecek tatlı bir ezme sizi her zaman memnun edebilir. Özellikle çocuklar için bu tarz kahvaltılıklar çok daha lezzetli ve keyifli olabilir. Üstelik hem çocuklarda hem yetişkinlerde günlük protein ihtiyacını da karşılayabilmesi açısından fıstık ezmesi gibi bir tercih bir güvenle yapılabilir. Çünkü lezzetli ve katkısız bu ezme, evinizde bizzat hazırladığınızda çok daha özel olacaktır.

Keyifli sandviçlerde, pastalarda, poğaçalarda veya kurabiyelerde kullanılabilecek lezzetli ve doğal bir fıstık ezmesi evde çok pratik yöntemler ile dakikalar içerisinde hazırlanabilir. Çünkü bugün her tüketici rahatlıkla taze ve yağlı yer fıstığı temin edebilir. Ardından birkaç basit malzemenin katkısı ile bu kahvaltılığı kendi elleri ile üretebilir. Yüksek bir ısıl işlem veya kimyasal bir işlem uygulanmadan yapılan bu tarifte de yer fıstığı içerisindeki besin değerlerini kaybetmemiş olacaktır.

Fıstık Ezmesi Besin Değeri

Yer fıstığı standart yapısı ile birlikte özellikle içerisinde çok zengin bir şekilde B grubu vitaminleri bulundurur. Bununla birlikte düzenli bir şekilde yer fıstığı tüketimi gerçekleştirildiğinde vücuda bol miktarda Potasyum alınabilir, E vitamini içeriğinden yararlanılabilir ve vücudun dengesine yardımcı olacak yağ asitleri vücuda kolayca alınabilir. Üstelik fıstık ezmesi besin değeri özelliklerine bakıldığında hem kalori açısından hem yağ hem de protein açısından önemli oranlar görmeniz mümkün olacaktır.

Evde doğal bir şekilde yani hiçbir katkı maddesi bulunmadan yapılmış bir fıstık ezmesi içeriğinde yer fıstığının doğal bir şekilde barındırdığı protein, kalori ve yağ değerlerini bulunduracaktır. Örnek olarak fıstık ezmesi kalori değerlerini incelediğimizde bu lezzetli atıştırmalığın sadece 100 gramında 589 kalori bulunduğunu rahatlıkla görebiliriz. Bu durumda kahvaltıda günlük olarak sadece bir tatlı kaşığı( 6 gr) tüketirseniz, 35 kalori gibi bir değer ile vücudunuza enerji katkısında bulunabilirsiniz.

Kahvaltılıklar ve bu tip lezzetli atıştırmalıklar konusunda özellikle protein değerleri de birçok kişi için önem arz etmektedir. Bu noktada da fıstık ezmesi protein değerlerine baktığımızda yine 100 gram tüketim sayesinde 24,06 gram protein ve bunun yanında 49,94 gram doğal yağ içeriği alabildiğinizi görebilirsiniz. Üstelik bu lezzetli ezme aynı zamanda 100 gramı içerisinde 8 gram gibi bir lif oranına sahip olacaktır.

Fıstık Ezmesi Faydaları

Doğal kuruyemiş çeşitlerinden biri olan yer fıstığı ile üretilen bu kahvaltılık ezme, doğal yapısı nedeni ile içerisinde yüksek bir miktarda yağ ve kalori bulundurabilir. Fakat alınan bu yağ ve kalori vücutta kolaylıkla tolere edilebilir ve çok fazla tüketim gerçekleştirilmediği sürece fıstık ezmesi faydaları kolaylıkla elde edilebilir. Zira bu lezzetli ezmenin tüketilmesi bilhassa sporcular için protein depolamak ve enerji elde etmek için büyük bir fayda sağlayabilir.

Lezzetli ve katkı maddesi içermeyen yapısı ile bu özel ezme bilhassa trans yağ içeriğine sahip olmadığı için daha sağlıklı bir seçenektir. Yani sağlıklı yağ içeren besin kategorisinde bulunduğu için dengeli beslenme açısından sabah kahvaltısı, atıştırmalıklar, hamur işleri veya tatlılarda ek olarak kullanılabilir. Zengin lif yapısı sayesinde sindirime ve bağırsak hareketlerine katkı sunması, tok tutması ve metabolizmayı hızlandırması için tercih edilebilir. E vitamini içeriği ve doymamış yağ asitleri ile birlikte kanda kolesterol seviyesinin düşürülmesi ve B vitamini kompleksi ile hafıza problemlerinin giderilmesi için fıstık ezmesi sağlıkla tüketilebilir.

En İyi Fıstık Ezmesi Nasıl Yapılır?

Tüm besin değerleri ve faydaları ile birlikte en iyi fıstık ezmesi ev ortamında çok kolay bir şekilde kısa sürede hazırlanabilir. Bu tarifi kolaylıkla hazırlamak için ihtiyacınız olacak temel malzemeler şu şekilde olacaktır.

  • Yaklaşık 250 gr çiğ kabuksuz yer fıstığı
  • 1 yemek kaşığı bal veya 1 yemek kaşığı pudra şekeri
  • 1 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı, zeytinyağı veya fındık yağı
  • Yarım çay kaşığı tuz

Bu malzemeler içerisinde öncelikle kabuğundan ayrılmış fıstıkları bir tavada kısa bir süre kavurmanız ve yağını salarak parlak bir hale gelmesini sağlamanız gerekecektir. Sonrasında kavrulmuş fıstıklar sıcak bir haldeyken güçlü bir mutfak robotu içerisinde veya mermer bir havan içerisinde alınabilir. Bu sırada bir çimdik tuz eklendikten sonra kısa bir süre öğütülmesi ile işleme başlayabilirsiniz. 

İlk öğütme işlemi tamamlandıktan sonra malzemeler içerisinde bulunan yağı yavaş yavaş ekleyerek her seferinde yeniden çekmeyi gerçekleştirmeniz gerekecektir. Her seferinde eklenen yağ ile birlikte giderek krema tarzında bir kıvama ulaşacak fıstık ezmesi son noktada yağ ekleme işlemi tamamlandığında şeker katkısı ile ya da bal katkısıyla son kremamsı halini alacaktır. Hazırlanmış ve istenilen kıvama getirilmiş olan ezme, sağlam bir kavanoz ya da kapaklı bir kap içerisinde yaklaşık 1 ay kadar aynı tazelik ve lezzet ile muhafaza edilebilir.

Şekersiz Fıstık Ezmesi Nasıl Yapılır?

Yer fıstığı, fındık, ceviz ya da Antep fıstığı gibi kuruyemişler ile yapılan bu tip ezmelerde şeker yemişin daha tatlı ve lezzetli bir hale gelmesi için tercih edilir. Ancak tüketim kültürünüze veya damak tadınıza bağlı olarak bu ezme tarifi içerisinde şeker ya da tatlandırıcı bulunmasını istemeyebilirsiniz. Hatta bal gibi doğal bir tatlandırıcı olsa dahi kullanmayı tercih etmeyebilirsiniz.

Herhangi bir tatlı lezzet aramıyorsanız, şekersiz fıstık ezmesi üretebilmek için sadece yer fıstığı, yağ ve bir çimdik tuz kullanarak tarifi uygulamanız da yeterli olacaktır. Çünkü yer fıstığının kremamsı bir hal alması için en önemli malzeme katacağınız yağdır ve öğütmenin ara ara güçlü bir şekilde yapılması önemlidir. Bu sayede problemsiz bir şekilde sürülebilir kıvama gelmiş bir ezme elde edilerek lezzetle tüketilebilir.

Şekerli veya şekersiz olacak şekilde fıstık ezmesi bugün kahvaltılarda hem çocuklar hem yetişkinler için ayrı bir lezzet olarak seçilebilir. Bu özel lezzeti ev ortamında pratik bir tarif ile kolayca hazırlamak mümkün olsa da elbette hazır olarak temin etmeyi de tercih edebilirsiniz. Çünkü uygun fiyatları ve size verilen tarifle birlikte aynı şekilde doğal olarak hazırlanan lezzetleri ile Söyle Yerinden size bu ürünü kahvaltılıklar içerisinde daima sunmaktadır. Yani hemen sayfamızda bu ürünü istediğiniz farklı miktarlar ile seçerek sepetinize ekleyebilir ve keyifli bir alışveriş yapabilirsiniz.