Yaz helvası, Türk mutfağının önemli ve geleneksel tatlılarından biridir. Yaz helvası genel olarak daha hafif bir lezzete sahiptir. Yaz helvası yapımında doğal malzemeler ve geleneksel yöntemler kullanıldığında çok daha lezzetli ve keyifli bir hale gelir. Sabah kahvaltılarında sıklıkla tüketilen bu lezzet, farklı zamanlarda da rahatlıkla tüketilebilir. Özellikle sağlıklı bir tatlı arayışında olanlar için ideal seçeneklerden biridir.

Yaz helvası içeriği, yöreye ve markaya bağlı olarak çeşitlilik gösterir. Bu helvalara fındık, ceviz, badem gibi çerezler de eklenebilir. Bu sayede hem daha lezzetli, hem daha besleyici hem de görsel açıdan daha tatmin edici bir hal alır. Kimi yörelerde tarçın ve Hindistan cevizi gibi ürünler de içeriğe eklenebilir.

Yaz helvası kalori açısından değişkenlik gösterir. Ortalama olarak 100 gramında 530 kcal enerji vardır. Bununla birlikte yaz helvası içindekilere göre değişen kalori değerine sahiptir. Kalori değerini anlamak için etiket okumak daha iyi olacaktır.

Yaz helvası Türk mutfağında özel günlerde kullanabileceği gibi sıradan bir yemeğin ardından da tatlı olarak verilebilir. Her yörenin kendine ait bir yaz helvası tarifi olabilir. Geleneksel yöntemlerle yapılan yaz helvaları oldukça cazip bir seçenektir. Bu tatlılar hem rejim yapanların tatlı krizini bastırmak için idealdir hem de çocuklara oldukça sağlıklı bir seçenek sunar.

Yaz Helvasının Tarihi

Tarihi çok daha eskilere dayanan helva, Osmanlı döneminde kahvenin yanında yaygın olarak tüketilmiştir. Bunun yanı sıra kahvaltılarda yer alan helva, tatlı olarak tüketilmiştir. Osmanlı döneminde un, yağ, şeker ve pekmezle yapılmıştır. Bununla birlikte kuruyemiş ve baharat kullanılarak zaman içerisinde çeşitlendirilmiştir. 15’nci yüzyılda dahi birçok çeşit helva bulmak mümkündür.

Yazlık helvanın da dâhil edildiği tahinli helvalar ise daha yakın bir dönemde üretilmiştir. 1800’lü yıllarla birlikte pekmezin yerine tahinli helvalar üretilmeye başlanmıştır. Yazlık helvalarda bu çeşitlerden biridir.

Yaz Helvası Çeşitleri Nelerdir?

Yaz helvası çeşitleri dendiği zaman aklınıza ilk olarak içerik açısından farklılaşması gelmelidir. Geleneksel tarifin içeriğine farklı bazı malzemelerle çeşitlendirme yapılır. En yaygın yaz helvası çeşitleri, sade, Antep fıstıklı, fındıklı, cevizli ve bademlidir. Ordu cevizli yaz helvası gibi coğrafi işaretli bazı tarifler de vardır. Bu helvalar oldukça lezzetli ve yaygındır. Bunların yanı sıra pekmezli yaz helvası, kakaolu yaz helvası gibi bazı farklı çeşitler bulmak da mümkündür.

Yaz helvası çeşitliliği içerisinde en çok arananlardan biri de meyveli olanlardır. Meyveli yaz helvası, hem yaz aylarında hafif bir tatlı seçeneği sunar hem renkleriyle çok cezbedicidir. Bu nedenle çocuklar tarafından da çok sevilmektedir. Bu çeşide sık sık renkli yaz helvası denmektedir. Portakallı, limonlu, karadutlu gibi yaz helvası çeşitlerini bunların içerisinde sayabiliriz.

Kendisine özgü bir tadı olan yaz helvası çeşitleri, lezzetlerinin yanı sıra sağlığınızı da düşünür. Örnek vermek gerekirse içeriğinde kimyasal katkı maddesi ve koruyucu gibi ürünleri barındırmayan Antepfıstıklı helva, hem güçlü bir aromaya sahiptir hem de sağlığınızı tehdit etmez. Bu tip bir helvada, Antep fıstığının tüm besin değerinden de faydalanabilirsiniz. Bu gibi çeşitler sayesinde hem güzel tatlılar yiyebilir, hem de sağlığınızı koruyabilirsiniz.

Yaz Helvası Malzemeleri Nelerdir?

Yaz helvasının malzemeleri, diğerlerine göre daha hafif olmasıyla ayrılır. Yaz aylarında tüketilen bu helvanın içerisinde yaygın olarak tahin helvası kullanılır. Bu helvanın ayırt edici özelliği budur. Yaz helvası içeriği ise çeşidine göre değişiklik gösterir. Fıstıklı, kuru meyveli, kakaolu cevizli yaz helvası gibi birçok farklı çeşit vardır.

En yaygın tüketilen kakaolu cevizli yaz helvasında; tahin ya da susam ezmesi, şeker, ceviz ve kakao bulunur. Doğal ve geleneksel yöntemlerle üretilmiş bir yaz helvasında hiçbir koruyucu ve katkı maddesi bulunmamaktadır. Bu tip helvaları tercih etmeniz oldukça önemlidir. Bu sayede sağlığınızı korurken eşsiz bir tatlıya da sahip olabilirsiniz.

Yaz Helvası Ne Kadar Tüketilmeli?

Yaz helvasının sağlığınız açısından faydalarına ve benzersiz lezzetine değindik. Bu sayede çok farklı zamanlarda tüketilebilir bir üründür. Bununla birlikte bu helvanın bir seferde ne kadar tüketebileceği merak konularından biridir. Yaz helvası, bu konuda herhangi bir rahatsızlığı bulunmayan insanlar için günlük olarak 1 porsiyondur. 1 porsiyon helva ise yaklaşık olarak 35 gram civarında hesaplanmaktadır.

Şeker hastalığı gibi sorunları olanlar için ise bu ürünün doktora danışılmadan yenmesi tavsiye edilmemektedir. Yaz helvasının küçük bir parçası dahi tatlı ihtiyacınızı karşılayabilir. Özellikle tatlı krizine girdiğinizde sağlıklı bir alternatiftir ancak tüketim miktarına mutlaka dikkat edilmelidir.

Yaz Helvası Nasıl Saklanır?

Yaz helvası, doğru şekilde muhafaza edildiği zaman uzun süreler boyunca saklanabilir. Bununla birlikte muhafaza koşullarına dikkat edilmelidir. Doğru koşullar sağlanmadığında bozulma problemleri de kaçınılmaz olacaktır. Bunun yanı sıra içeriğinde koruyucu ve benzeri kimyasal madde kullanılmayan yaz helvalarının daha çabuk bozulabileceğini de unutmamalısınız. Bu durum doğal tüm gıdalar için geçerlidir.

Yaz helvasının muhafazasında en önemli mesele güneş ışığıdır. Helvanın güneş ışığını hiçbir şartta doğrudan almaması gerekir. Güneş alan helvalar çok kısa zamanda bozulacaktır. Bunun yanı sıra tüm helvalar serin ve rutubetsiz ortamlarda saklanmalıdır. İdeal olarak bu ürünleri kilerde saklamak raf ömrünü de uzatacaktır. Bunun yanı sıra açıldıktan sonra buzdolabında da uzun bir süre boyunca bozulmadan kalacaktır.

Doğal ve geleneksel yöntemlerle üretilmiş olan onlarca farklı helva çeşidine ise Söyle Yerinden’in ‘atıştırmalık tatlılar’ kategorisinden ulaşabilirsiniz. Burada bulacağınız tüm helvaları birbiriyle kıyaslayabilir, coğrafi ürünlere ulaşabilir, doğal ve güvenilir ürün almanın keyfini çıkarabilirsiniz. Doğrudan üreticisinden kapınıza gönderilecek yaz helvasını sepete hemen ekleyebilir, güvenli ödeme yöntemlerini kullanabilirsiniz.